FysDB

FysDB er en fælles portal for en række udrednings- og dataindsamlingsprojekter, som først og fremmest har relation til fysioterapi.

FysDB er primært udviklet til at indeholde en fysioterapeutisk udredningsdatabase for muskuloskeletale tilstande, som er udviklet i sammenhæng med Forsøgsordning om Udvidet Rygudredning og anvendes i Region Syddanmark, Region Midtjylland, og Region Nord.

Databasen er pr. 15.01.09 godkendt af Datatilsynet efter persondatalovens § 41. Bekendtgørelse 2000-06-15 nr. 528 om sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af personoplysninger, som behandles for den offentlige forvaltning. Datatilsynets journal nummer: 2007-58-0008.

FysDB.dk ejes og drives af MIBIT Aps, Vilhelmskildevej 1 D, 1.th., 5700 Svendborg.

Financiering af projekterne under FysDB.dk

Opstilling af 1. version af databasen vedrørende Udvidet Lænderygudredning er oprindeligt muliggjort gennem bevilgede puljemidler i Kvalitetsudvalget på Fysioterapiområdet Region Midtjylland. Opstilling af databasen er endelig godkendt på samarbejdsudvalgsmøde Region Midtjylland 11. juni 2008.

Databasens overordnede formål er indsamling af data fra og monitorering af ordning om Udvidet Lænderygudredning/ULRUS. Ordningen finansieres som en § 2 aftaler godkendt af respektive samarbejdsudvalg for Fysioterapi i Region Syddanmark og Region Midtjylland.

Databasen er herudover anvendt til Registreringsprojekt Patientprofil afviklet i 2011 – 2012, som blev finansieret af puljemidler fra Fonden til fremme af fysioterapeutisk forskning, uddannelse, information mv.

NIP – Fysioterapi Lænderyg 2011 i samarbejde med det Nationale Indikatorprojekt Kompetencecenter Vest, Klinisk kvalitet og sundhedsinformatik, Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), finansieret af puljemidler fra Fonden til fremme af fysioterapeutisk forskning, uddannelse, information mv.

PROJEKT ULRUS MONITORERING

Med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger og Regionernes opstilling af forløbsprogrammer for lænderygområdet, udføres i perioden juli 2012 til august 2013 en gennemgribende revision af kvalitetsudviklingsdatabasen. Dette finacieret som et delprojekt i projekt ”Rygmonitorering” under kronikerpuljemidlerne Region Syddanmark. Processen udføres som et samarbejdsprojekt mellem Region Syddanmark og Region Midtjylland.

Formålet med revisionen er :

  • Opstilling og indførelse af DAG – E certificeret diagnosekodning (ICPC – 2 DK)
  • Opstilling af funktion for datafangst med henblik på afrapportering og mulighed dataudtræk i forskningsmæssig sammenhæng
  • Opstilling af monitoreringsfunktion ud fra opstillede indikatorer
  • Forbedret layout på databasen med større brugervenlighed
  • Integration med administrationssystemer

Projektgruppen: Praksiskonsulenterne for Fysioterapi Nils-Bo de Vos Andersen og Flemming Pedersen, samt lægefaglig konsulent John Banke Region Syddanmark.

Videnskabelig medarbejder: David Høyrup Christiansen, Arbejdsmedicinsk klinik Herning

Kvalitetscenter Syddanmark: Overlæge Peter Kvist

Repræsentant Rygcenter Middelfart: Seniorforsker Peter Kent

Regionsledelse primær sundhed: Frank Ingeman, Keld Martinussen

Den reviderede database implementeres i oktober 2013 blandt deltagere i Udvidet Rygudredning/ ULRUS

Hvad er Udvidet Rygudredning / ULRUS

Udvidet Rygudredning/ULRUS hos praktiserende fysioterapeuter tilbyder den alment praktiserende læge muligheden for en supplerende udredning af patienter med lænderygbesvær.

Ordningen har været etableret siden 2003 i de tidligere Viborg, Vejle, Ringkøbing og Århus Amter. Efter strukturreformen i 2007 er ordningen implementeret i Region Midtjylland, fra 2009 i Region Nordjylland og fra 2011 i Region Syddanmark. I Region Hovedstaden forløber ordningen som et projekt.

I Region Syddanmark og Region Midtjylland er ordningen indskrevet i disse regioners forløbsprogrammer for lænderygsmerter.

Målgrupper for udredningen er patienter med uspecifikke lænderygsmerter. Det forudsættes at forløbet kan varetages i primærsektoren og har en kompleksitet, der fordrer en særlig indsats i udredningen.

Patientgruppen der henvises fra praktiserende læge er generelt belastede af deres lænderygtilstand i forhold til nedsat funktionsevneniveau, sygemelding, trussel om sygemelding, indflydelse af psykosociale faktorer, og er dermed i risiko for at udvikle kronicitet/ langvarigt forløb.

Ordningen følger en evidensbaseret standard for udredning og undersøgelse, herunder anvendelse af validerede selvrapporterede måleredskaber i form af patientspørgeskemaer, der dels kan stratificere i forhold til risikofaktorer, og dermed vejlede fysioterapeuten i forhold til behandlingsintervention, og dels kan anvendes som effektmål.

Proceduremæssigt er der opstillet tidsmæssige krav for hurtig indkaldelse af patienterne (max. 7 dage). Derudover er der opstillet tidsmæssige krav for elektronisk afrapportering via Med-Com til henvisende læge (max. 14 dage efter 1. konsultation). Ved 1. konsultation er der krav om ekstra tid til undersøgelse og information af patienten.

Fysioterapeuterne der deltager i ordningen er klinisk erfarne, har deltaget i specifik efteruddannelse, er certificerede og deres indsats kvalitetsvurderes løbende af praksiskonsulenterne. Alle fysioterapeuter i Udvidet Rygudredning forpligter sig til at anvende og opsamle data på den kliniske kvalitetsdatabase.

Kontakt: Praksiskonsulenterne for Fysioterapi Nils-Bo de Vos Andersen (Region Midtjylland) og Flemming Pedersen (Region Syddanmark)
Se også siden med kontaktoplysninger